Από την πένα στην οθόνη - Ίβλιν Γουό

Ίβλιν Γουό - Από την πένα στη μεγάλη οθόνη

A handful of dust
A handful of dust
Kristin Scott Thomas Rupert Graves
Evelyn Waugh CollectionKristin Scott Thomas

Evelyn Waugh - From pen to big screen

Ίβλιν Γουό

Evelyn Waugh
Ίβλιν Γουό (Evelyn Waugh)
Brideshead Revisited
Επστροφή στο Μπράιντχεντ
🎯 Αγγλόφωνοι
σκηνοθέτες - Μια λίστα

Στους επιφανείς σύγχρονους συγγραφείς της Μεγάλης Βρετανίας συγκαταλέγεται και ο Ίβλιν Γουό (1903~1966). Μαζί με τον ποιητή Τόμας Έλιοτ και τον μυθιστοριογράφο Γκράχαμ Γκρην (Το τέλος μιας σχέσης (The End of the Affair) /ταινία) - συγγραφείς οι δεύτεροι της μεταπολεμικής γενιάς, ενώ ο Γουό υπήρξε της προπολεμικής γενιάς - αλλιώς γενιάς του Μεσοπολέμου και μετέπειτα, είναι γνωστοί ως οι στυλοβάτες της σύγχρονης Αγγλικής Λογοτεχνίας με σημείο αιχμής του τρίτου Ίβλιν Γουό, τα ζητήματα της αγγλικής κοινωνίας ειδικότερα της αριστοκρατίας, που τα απέδωσε με διεισδυτική ματιά αλλά και δόση καυστικού χιούμορ. Την ανωτέρω τετράδα συμπληρώνει φυσικά και ο θεατρικός συγγραφεύς Νόελ Κάουαρντ (Σύντομη συνάντηση /Brief Encounter).

Με μια εξόχως παρατηρητική ματιά προς την κατεύθυνση του παράδοξου ο Ίβλιν Γουό φώτισε αλάθητα τις ιστορίες της Βρετανικής κοινωνίας. Η συλλογή DVD φέρνει μαζί σε πιστές αποδόσεις δύο από τις λαμπερότερες και καυστικές του σάτιρες. Το "Σκόνη στον Άνεμο", και το "Σκουπ" (Λαυράκι). 

Στην πρώτη ιστορία "Σκόνη στον Άνεμο" (A Handful of Dust) (1988) παρακολουθούμε τη ζωή του ευτυχισμένου ζευγαριού των Λαστ μια πικρή με στοιχεία χιούμορ από τη ζωή των αδρανών, πλούσιων αριστοκρατών εξιστόρηση. Η Μπρέντα και ο Τόνι Λαστ των οποίων η ζωή ξετυλίγεται αργά από το σημείο που εκείνη πιάνει έναν εραστή, για να δώσει διέξοδο στην ανία της ζώντας σε μια βικτωριανή εξοχική έπαυλη που ο άνδρας της δεν θέλει ν' αφήσει.

Ίβλιν Γουό - Εκφραστής του μαύρου χιούμορ του Παράλογου

Πρωταγωνιστούν Κριστίν Σκοτ Τόμας (γνωστή από τον Άγγλο Ασθενή), Τζέιμς Ουίλμπυ (γνωστός και από το Μωρίς του Τζέιμς Άιβορι), Ρούπερτ Γκρέιβς - επομένων των Τζούντι Ντενς, Αντζέλικα Χιούστον καθώς επίσης στο β΄μέρος οι Άλεκ Γκίνες, Στέφεν Φράι.
Σκηνοθεσία Τσαρλς Στέριτζ (Charles Sturridge).

🕮 Βιβλίο "Μια χούφτα σκόνη" Ίβλιν Γουό εκδόσεις Gutenberg

James Wilby, Stephen Fry - Σκηνή διακανονισμού διατροφής διαζυγίου


A Handful of Dust 1988 σκην. Charles Sturridge - James Wilby, Stephen Fry
Scoop Michael Maloney
Scoop - Michael Maloney

Στο "Σκουπ" (Scoop) Τηλεταινία(1987) ένας αφελής ρεπόρτερ προσπαθεί να καλύψει μια "πολεμική ιστορία κάποιας σύρραξης" που διαδραματίζεται σε μια μακρινή χώρα της Αφρικής. Αποκαλύπεται αβίαστα η εμπλοκή σ' αυτή πολιτικών, εφημερίδων αλλά κι ενός εύπιστου κοινού.

Πρωταγωνιστούν οι Μάικλ Μαλόνι (Michael Maloney), Ντένχολμ Έλιοτ, Ντόναλντ Πλέζανς, Ρενέ Σάουτεντιζκ.
Σκηνοθεσία Γκέιβιν Μίλαρ (Gavin Millar).


Scoop 1987 σκην. Gavin Millar

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τον Λουκίνο τον γνώρισα στο Σπολέτο...

Jules και Jim

Τα Μπαρμπούνια του Ρενουάρ