Το τελευταίο καλοκαίρι

Το τελευταίο καλοκαίρι

Murina - Gracija Filipovic
Murina - Gracija Filipovic Danica Curcic
Danica Curcic Cliff Curtis
Το τελευταίο καλοκαίρι (2021)MurinaCliff Curtis Danica Curcic - Murina (2021)

Last Summer

Σε ένα απομακρυσμένο, βραχώδες νησάκι των Δαλματικών ακτών της Κροατίας μεταξύ Σπλιτ και Ζάγκρεμπ, ζει με τριμελής οικογένεια που τα μέλη της ασχολούνται με τις καταδύσεις από το ιστιοφόρο τους. Η ζωή τους περνά στη θάλασσα με το υποβρύχιο ψάρεμα (χέλια το πεισσότερο), το ψήσιμο των ψαριών, μέσα σ' ένα καλοκαίρι που θαρρείς δεν τελειώνει ποτέ. Η τοποθεσία ωστόσο των ακτών είναι γνωστή σε επιβάτες κότερων και ιστιοφόρων - έτσι πολλά σκάφη αγκυροβολούν στους γύρω ορμίσκους για το μπάνιο και τη διασκέδαση των επιβατών τους - μικρές ομάδες νεαρών που απολαμβάνουν τον ήλιο και τα καθαρά σκούρα γαλάζια νερά.

Μια ασφαλής τοποθεσία, με την άγρια ηρεμία των μικρών κοντινών νησιών στις δαιδαλώδεις ακτές των ορμίσκων την περιβόητης Δαλματικής Ριβιέρας. Όλα κυλούν ήρεμα παρ' όλη την αγριάδα του πατέρα (pater familia) της νεαρής δύτριας κόρης του που θέλει να την ελέγχει στις κινήσεις της και ανάμεσα στις πολύ οικείες σχέσεις της με τη μητέρα της ως τη στιγμή που φθάνει ο Αμερικανός φίλος απ' τα παλιά του πατέρα, να περάσει μερικές μέρες μαζί τους. Και οι τρεις είναι γοητευμένοι απ' την άφιξη του - ιδίως ο πατέρας που ευελπισθεί πως θα μεσολαβήσει στους πλούσιους φίλους του ν' αγοράσουν ένα οικόπεδο με τα λεφτά του οποίου θα εγκατασταθούν στο Ζάγκρεμπ. 

Ο φίλος γοητεύεται και από τις δύο - μάνα και κόρη που δείχνουν κι αυτές να συμμερίζονται τα αισθήματα του. Η ζωή κυλά με βόλτες επί του ιστιοφόρου, διηγήσεις απ' τα παλιά, καταδύσεις για να εξερευνηθεί ο βυθός, ψάρεμα με το ψαροντούφεκο. Η μικρή θέλει να φύγει όταν της προτείνει να σπουδάσει στην Αμερική, στο Χάρβαρντ, κάτι που δεν θέλει ο πατέρας της και αυτό αποτελεί σημείο έντονης διαφωνίας και διαμάχης, μέχρι του σημείου να την κλείσει σε ένα υπόγειο του σπιτιού. Εκείνη όμως θα φύγει απ' το μικρό παράθυρο και θα βουτήξει στα σκοτεινά νερά. 

Σκηνή τέλους με έμφαση στη σκοτεινή θάλασσα και το ατέλειωτο κολύμπι της στα ελαφρά κύματα. Που θέλει να πάει; μπορεί να πάει; ερωτήματα που θέτει η ταινία καθώς μοιάζει να λέει πως δεν είναι εύκολο να εγκαταλείψεις τον τόπο σου, να ξεφύγεις από μία κατά βάθος καταπιεστική ζωή, από τους στενούς ορίζοντες που έχεις μπροστά σου...

Κύριοι Ρόλοι

  • Gracija Filipovic (Julija)
  • Leon Lucev (Ante)
  • Danica Curcic (Nela)
  • Cliff Curtis (Javier)

Στη ταινία παίζουν οι πολύ όμορφες η μικρή (Gracija Filipovic) και η μεγάλη (Danica Curcic) γυναίκες ηθοποιοί, τα πλάνα στη θάλασσα είναι εντυπωσιακά, οι καταδύσεις στο βυθό, το σπίτι όπου συζητούν τα βράδια, τα φουστάνια που αλλάζουν στη θαλασσοδαρμένη βεράντα ίσα ίσα για να καταδειχθεί η επιθυμία να φύγουν από την ερημιά της φύσης, τη θαλασσινή ζωή, να βρεθούν στην πόλη, στο πολυσύχναστο Ζάγκρεμπ. Ατού της ταινίας ο φυσικός περίγυρος, η φωτογραφία των τοπίων, η κινηματογράφηση των υποθαλάσσιων σκηνών, οι τρεμάμενες λήψεις της θάλασσας και των κυμάτων μέσα από γιωτ, η ομορφιά της εξοχικής κατοικίας αλλά μη παραλειπομένης ...των πρωταγωνιστριών.

Ο παράδεισος μπορεί να κρύβει πίσω του μια κόλαση ή μπορεί να γίνει ένα ασφυκτικό τείχος (Murina)

Στοιχεία Ταινίας

  • Τίτλος: Το τελευταίο καλοκαίρι (Murina)
  • Σκηνοθεσία /Σενάριο: Antoneta Alamat Kusijanovic
  • Πρωταγωνιστούν: Gracija Filipovic, Cliff Curtis, Danica Curcic, Leon Lucev
  • Έτος: 2021
  • Διάρκεια:96΄
  • Είδος: Θρίλερ, Δραματική, μοντέρνο Noir
  • Τιμητικές διακρίσεις: Κάνες, Χρυσή κάμερα (camera d' or 2021), Σόφια, βραβείο καλύτερης Βαλκανικής ταινίας
  • Παραγωγή: Κροατία
  • Εταιρεία: Sikelia Productions
  • Αξιολόγηση: 💧💧💧

💦 Βραβευμένο στις Κάνες ντεμπούτο στις μεγάλου μήκους ταινίες για την Κροάτιδα Antoneta Alamat Kusijanovic. Ενεργό ρόλο στην εκτέλεση παραγωγής έπαιξε ο Martin Scorsese μέσω της εταιρίας του, Sikelia Productions. Πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση για την Gracija Filipovic.


Το τελευταίο καλοκαίρι σκην. Antoneta Alamat Kusijanovic

Murina 2021 - Το τελευταίο καλοκαίρι

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τον Λουκίνο τον γνώρισα στο Σπολέτο...

Jules και Jim

Τα Μπαρμπούνια του Ρενουάρ