Undine

Undine 2020

του Κριστιάν Πέτζολντ - Berlinale 2020

UndineUndine - Η Νύμφη του Νερού

Ο μύθος της Ουντίν είναι παλιός και πάει πίσω μέσω των αιώνων. Εκδοχές του μπορούμε να βρούμε στη "Μικρή Γοργόνα", ή "Ο ψαράς και η ψυχή του" του Όσκαρ Ουάιλντ. Τελευταία ταινία που ο μύθος αυτός μπήκε στο σινεμά είναι η ταινία του Νηλ Τζόνταν "Οντίν".

Ο μύθος μιλάει για ένα ξωτικό του νερού που πρέπει να σκοτώσει τον προδοτικό εραστή.
🔗 Γερμανοί Σκηνοθέτες
Νέας Γενιάς - μια Λίστα
Christian Petzold ν. 2

Ο Κρίστιαν Πέτζολντ πήρε αυτό τον μύθο και τον εκμοντέρνισε ενώ κράτησε τα μυθικά και μαγικά στοιχεία της ιστορίας δημιουργώντας ένα ρομαντικό φιλμ πάνω στο θηλυκό πνεύμα της νύμφης του νερού.

Πολλά πράγματα συντέλεσαν στο αποτέλεσμα στο Ουντίν: ειδώλια, ενυδρεία, υποβρύχιες τουρμπίνες, καθώς η ίδια πόλη του Βερολίνου. Επίσης οι σχέσεις της Ουντίν (Πάουλα Μπέερ). Στην αρχή του έργου βρίσκεται απατημένη από τον σύντροφο της Γιοχάνες στη διάρκεια ενός διαλείματος απ' τη δουλειά της σε ένα καφέ. Του λέει πως θα πρέπει να τον σκοτώσει. Μ' αυτή την απειλή γυρίζει πίσω στη δουλειά της. Είναι ιστορικός για την πόλη του Βερολίνου δίνοντας διαλέξεις για την πόλη και την εξέλιξη της μέσω μακετών. Δεν θέλει να σκοτώσει τον Γιοχάνες γιατί αυτό θα σημάνει την επιστροφή της στο νερό απ' όπου ήρθε - όπως λέει ο μύθος. Αυτή τη στιγμή συναντά έναν άλλο άνδρα τον Κριστόφ. Τον ερωτεύεται και πρώτη φορά βιώνει την αληθινή αγάπη. Για λίγο η κατάρα ακυρώνεται. Όμως η Οντίν δεν γίνεται να ξεφύγει από το πεπρωμένο της για πάντα.

Η συνεχής εναλλαγή του χωρισμού και της επανασύνδεσης δίνει στον Πέτζολντ την ευκαιρία να μιλήσει για την έλλειψη του χρόνου αν και το καινούργιο δεν είναι πάντα ίδιο με το παλιό.Το Βερολίνο π.χ. Καθώς μιλάει η Ουντίν για την πόλη πολλά απ' την πλούσια ιστορία του παραλείπονται επειδή η πόλη είχε κατεδαφισθεί και ξανακτισθεί. Το κατεδαφισένο κομμάτι δίνει θέση στο μύθο κατά το μέρος της ρήξης και της ανόρθωσης (η Ουντίν βρισκει άλλον εραστή). Το μοτίβο αυτό εμφανίζεται ξανά με μαγικό τρόπο όταν η Ουντίν δεν μπορεί να αποφύγει το σκοτωμό του Γιοχάνες για να σώσει τον Κριστόφ: ο ίδιος που την έσωσε από τον εναγκαλισμό με το θάνατο που δεν θα είναι πλέον ποτέ ο ίδιος χωρίς την Ουντίν.

Η ταινία είναι στηριγμένη στην έννοια του διαχωρισμού. Αυτοί που θα το συνδέσουν με το μύθο θα βρουν πως η ηρωίδα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά: μπορεί να αποφύγει την κατάρα έστω για μια φορά. Υπάρχει η διέξοδος μιας αθώας αγάπης, ευτυχίας, διερεύνησης. Η χημεία των δύο εραστών που υπήρξε και στο "Τράνσιτ", είναι διάχυτη σε κάθε σκηνή που μοιράζονται. Η συνάντηση τους είναι ένα ρομαντικό παράδοξο χωρίς να γίνεται καρικατούρα. 

Πηγή icsfilm.org

Ένα παράξενο ζευγάρι - αυτή ένα πνεύμα του νερού σε ανθρώπινη μορφή με μια κατάρα να τη βαραίνει, αυτός ένας βιομηχανικός δύτης με μια έντονη περιέργεια και αγάπη για 'κείνην. Με υπόβαθρο τη μουσική του Γερμανού συνθέτη Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ το κεντρικό μέρος της ταινίας είναι μιας απρόσμενης ευτυχίας. Η τελική πράξη είναι συγκεχυμένη αλλά δυναμική. Αποκτά σημασία με τη δύναμη του σκηνοθέτη Πέτζολντ και των ηθοποιών. Μια γενναία απόπειρα η Ουντίν, απαιτεί έναν θεατή που υποκύπτει στη φαντασία της, αλλά αυτοί που θα το κάνουν, θα σκύψουν λίγο να ακροαστούν την καρδιά τους.

"Undine" 2020 - Η Νύμφη του Νερού Christian Petzold


Undine Christian Petzold

Η Ταινία "Undine"

Undine (2020) on IMDb
  • Τίτλος: Ουντίν Η νύμφη του νερού Undine
  • Σκηνοθεσία: Christian Petzold
  • Συγγραφή /Σενάριο: Christian Petzold
  • Πρωταγωνιστούν: Franz Rogowski (Christoph), Paula Beer (Undine Wibeau), Jacob Matschenz (Johannes)
  • Είδος: Δραματική, Αισθηματική, Φαντασίας, Μυστηρίου
  • Έτος: 2020
  • Διάρκεια: 91΄
  • Μουσική επένδυση: Johann Sebastian Bach Concerto in D minor /Adagio
  • Τοποθεσίες γυρισμάτων: Βερολίνο, Βόρειος Ρήνος-Βεστφαλία - Γερμανία
  • Τιμητικές διακρίσεις: Berlinale Βραβείο Fipresci Christian Petzold, Silver Bear /Paula Beer, καθώς και Υποψηφιότητα Golden Bear κ.ά.
  • Αξιολόγηση: 💧💧💧

Undine - Christian Petzold 2020 J. S. Bach Concerto in D Minor

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τον Λουκίνο τον γνώρισα στο Σπολέτο...

Τα Μπαρμπούνια του Ρενουάρ

Έγκλημα στο Ψυχικό ⌚