Τα Μπαρμπούνια του Ρενουάρ
Pierre-Aguste Renoir (Les Rougets) Τα Μπαρμπούνια (1885) Λάδι σε καμβά | Pierre-Auguste Renoir Τα Μπαρμπούνια (1918) Λάδι σε καμβά |
💦 Στους δύο ανωτέρω πίνακες παρατηρούμε τη στροφή του Ρενουάρ σε διάστημα 33 χρόνων, από τον κλασικό Ιμπρεσιονισμό του 1885, στον Ρεαλισμό του 1918
Η Ιστορία των μπαρμπουνιών
Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ιταλία το 1882, ο Πιερ Ωγκύστ Ρενουάρ (1841 - 1919) μαζί με τη μέλλουσα σύζυγο του Aline Charigot, ανακαλύπτουν το Μεσαιωνικό χωριό Καγν συρ Μερ στη ΝΔ Γαλλία. Όταν αργότερα για λόγους υγείας χρειάζεται ένα καθαρότερο περιβάλλον για διαμονή, επιλέγει αυτή τη τοποθεσία για να μετοικίσει.
Έχει ήδη περιηγηθεί σε όλη την Κυανή Ακτή επισκεπτόμενος τις κωμοπόλεις Cagnes, Grasse, Cannes, Le Cannet, La Gaude, Villefranche-sur-mer. Τελικά επιλέγει την Cagnes όπου αρχικά διαμένει στο ξενοδοχείο Savournin.
Hauts-de-Cagnes - Θέα από ψηλά |
Γοητευμένος από τη πλούσια βλάστηση από ελιές, πεύκα, πορτοκαλιές, την άπλετη θέα της θάλασσας ως το ακρωτήρι Αντίμπ ψηλά από το χωριό, αναθέτει στον ντόπιο (από τη Νίκαια) αρχιτέκτονα Jules Febvre, την κατασκευή του σπιτιού του δίπλα στην παλιά φάρμα - όπου μετά από 15 χρόνια από το 1882 που είχε αρχικά επισκεφθεί την περιοχή, αποφασίζει να αγοράσει ένα κτήμα.
Έκτοτε, η αγροτική ζωή - οι εκτάσεις με τα οπωροφόρα, τα αμπέλια, οι λαχανόκηποι όλα αυτά συνεπήραν τη φαντασία του και τον παρότρυναν να λαμβάνει μέρος σ' όλες τις τοπικές δραστηριότητες: στα χωράφια, στους αμπελώνες, στις συγκομιδές των καρπών.
Η παλέτα του ζωγράφου 🎨
Γι' αυτόν έγινε ο ιδανικός τόπος για τη ζωγραφική του καθώς η Φύση με τις χρωματικές της εναλλαγές: το γαλάζιο της θάλασσας, το πράσινο των αιωνόβιων δένδρων ανάμεσα στα χωράφια, το άσπρο φέγγος των σύννεφων που αργοταξίδευαν στον ουρανό, μεταμορφώθηκαν σε ιδανική παλέτα του ζωγράφου.
Ο Ρενουάρ δεν ζωγράφισε μόνο τις γυναίκες με τα πληθωρικά σωματικά χαρακτηριστικά. Υπήρξε ένας τοπιογράφος αντιπροσωπευτικός του ρεύματος του Ιμπρεσιονισμού. Στην περιοχή Colettes (Μικροί Λόφοι) όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, δημιούργησε πληθώρα ζωγραφικών έργων.
Το καταπράσινο τοπίο της Μεσογείου, ο αέρας από βουνό και θάλασσα, ενέπνευσαν τον άνθρωπο και ζωγράφο συνακόλουθα, δίνοντας μια ζωογόνο ορμή στο μεγάλο ταλέντο του. Η πλούσια αλιεία της περιοχής έδωσε κι αυτή το στίγμα της στη δημιουργία έργων Nature-morte (Νεκρής Φύσης) με απαράμιλλους χρωματισμούς. Τα ψάρια κατέχουν τη θέση τους στο παλίμψηστο του ζωγραφικού του έργου και ειδικά για το πρώτο έργο εντυπωσιάζει η πιστή φυσικότητα των μόλις αλιευμένων ψαριών σε ένα ντεκόρ σαν να κινείται κι αυτό μαζί με την κίνηση τους.
Στη Cagnes, δημιούργησε έργα που τον κατέταξαν σ' έναν από τους σημαντικότερους ζωγράφους του κόσμου. Από το γεγονός της παραμονής του Renoir επί 22 χρόνια - μέχρι το θάνατο του (1897 - 9/1919) εκεί, το χωριό Cagnes-sur-mer συνδέθηκε με το όνομα του και καθιερώνει εκδηλώσεις με εορτασμούς στο Μουσείο Ρενουάρ (Musée Renoir) το οποίο στεγάζεται στην παλιά κατοικία του, όπου και λειτουργεί έκθεση των έργων του.
💦 Κείμενο, φωτο επιλογές πηγή: La domaine des Collettes Cagnes-sur-Mer
💦 Φωτο: "Τα Μπαρμπούνια" (Les rougets) artprice.com /Pierre-Auguste Renoir