Μουστοκούλουρα της Παναγίας

Συνταγές με Μούστο

Μουστοκούλουρα της Παναγίας - ΝάξοςΣταφύλια με Βάζο με Πετιμέζι
(Από τον αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο της Παναγίας της Δροσιανής - Νάξος)

Υλικά
  • 1.250 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 200 ml αραβοσιτέλαιο
  • 150 ml πετιμέζι
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 300 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1/2 φλ. του τσαγιού ρακή
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. αμμωνία
Τρόπος παρασκευής
  • Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε δυνατά με το χέρι το αλεύρι, τη σόδα, το γαρίφαλο την κανέλα
  • Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το αραβοσιτέλαιο, το πετιμέζι, το μέλι, τη ζάχαρη και τη ρακή και ανακατεύουμε καλά
  • Διαλύουμε την αμμωνία στο νερό και την προσθέτουμε μαζί με το νερό στο μείγμα της ζάχαρης
  • Σιγά σιγά ρίχνουμε και το μείγμα του αλευριού και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με δύναμη
Η ζύμη πρέπει να γίνει εύπλαστη - αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
  • Αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγη ώρα και αμέσως μετά πλάθουμε τα μουστοκούλουρα
  • Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατι θα φουσκώσουν
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150ο για 15 λεπτά και τα βγάζουμε αφήνοντας τα να κρυώσουν

8 Σεπτεμβρίου, Το Γενέθλιο της Παναγίας - Η Παναγία η Δροσιανή στη Νάξο

Ανηφορίζοντας από το Χαλκί, μετά το χωριό Μονή συναντάμε την Παναγία τη Δροσιανή. Παλιό μοναστήρι σπάνιας ομορφιάς με μοναδικές τοιχογραφίες του 6ου αιώνα, σε τοπίο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Στον τρούλο υπάρχει η μοναδική διπλή απεικόνιση του Παντοκράτορα με τη θεϊκή υπόσταση της αφθαρσίας αλλά και την ανθρώπινη της φθοράς του χρόνου. Την παραμονή γίνεται κατανυκτικός Εσπερινός με το φως των κεριών - πρωτοστατούντος του αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου, σύμφωνα με την παλιά μοναστηριακή τάξη.

Ανήμερα, μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, οι Ναξιώτισες κερνάνε αυθεντικά γευστικά αφιερώματα στους πιστούς - που φθάνουν από κάθε σημείο του νησιού. Πρωταγωνιστές η γραβιέρα Νάξου και το "αρσενικό" ή η "ζούλα" δηλαδή κατσίκα βραστή, τα "βαριάρικα" αγριοκατσικάκια με τις περίφημες πατατούλες Νάξου φτιαγμένες με 20 διαφορετικούς τρόπους και άφθονη ρακή.
Είμαστε στην καρδιά του τρύγου και για μια γλυκιά επίγευση, προσφέρονται τα μουστοκούλουρα του ονείρου!

Από Real News, Taste & Style - Αφιέρωμα: Πανηγύρια του Καλοκαιριού
Μουστοκούλουρα - Άλλες Συνταγές (Με μούστο)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αντίο Ιούνη

Σε μια περαστική - Á une Passante

Ρημαγμένη Γη - 1922