Η Ιστορία της Ναχίντ

Ναχίντ

Nahid

Nahid σκην. Ida Panahandeh 2015Nahid σκηνή Θάλασσα - Contre-LumièreNahid - Poster Ταινίας 2015
Η θέση της γυναίκας στις σύγχρονες κοινωνίες: Ναχίντ, μια γυναίκα με θάρρος
🔗 Ασιάτες Σκηνοθέτες
Μια λίστα
Ευρω-Ασιάτες /Περσία
 Ida Panahandeh ν. 28

Η Ναχίντ (Nahid) ζει με το γιο της σε μια απομακρυσμένη βόρεια επαρχία της Περσίας. Έχει χωρίσει και πρόσφατα συνδέεται με έναν άλλον άνθρωπο που έχει ξενοδοχείο στην παραλία. Τα προβλήματα της είναι μεγάλα καθώς ο γιος της είναι προβληματικός στο σχολείο, τα χρέη πρέπει να πληρωθούν, η κατάσταση πιέζει αφόρητα ως και το σπίτι της κινδυνεύει να κλειδωθεί απ' τον ιδιοκτήτη στον οποίο καθυστερεί το ενοίκιο. Επίσης ο γιος της αντιδρά με την παρακολούθηση των μαθημάτων παίζοντας τάβλι στο καφενείο και η διεύθυνση του σχολείου απαιτεί τα δίδακτρα που έχουν καθυστερήσει.

Ένας κυκεώνας προβλημάτων που η Ναχίντ αν και εργάζεται ως δακτυλογράφος δεν μπορεί να ξεπεράσει με τον πενιχρό μισθό καθώς δεν φθάνει για τη καθημερινή ζωή που δεν ενισχύεται από κάποιο επίδομα διάζευξης από τον άνδρα της που έκανε χρήση ουσιών και τον πάντρεψαν για να ξεφύγει με τη Ναχίντ, την οποία τώρα δεν θέλουν κατηγορώντας την - η πεθερά, πως κατέστρεψε τη ζωή του γιου της. Με τον φίλο της που είναι κι αυτός παντρεμένος, αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σχέση τους εξ αιτίας της, αλλά και της μικρής του κόρης, που δεν ακούει τη Ναχίντ και αντιδρά στη σχέση της με τον πατέρα της.

Ιράν - Τεχεράνη - Μέση (ενδότερη) Ανατολή

Σ' αυτή τη φτωχική διαβίωση όλα τα δράματα παίρνουν ένα δρόμο θαρρείς από πριν κανονισμένο. Καυγάδες, διενέξεις, με πρωταρχικό μέλημα την εύρεση χρημάτων για τις πληρωμές, την απιστία, την ανυπακοή στους γονείς, την εύκολη διασκέδαση του δρόμου με τα καφενεία και τους περιπάτους σαν διασκέδαση στην άκρη του λιμανιού, όπου με το κρύο άνθρωποι βγαίνουν να κάνουν μια βόλτα, να ανταλλάξουν τα νέα τους.

Ένα ρεαλιστικό στο έπακρο - κοινωνικής υφής, δράμα με τις καθημερινές έγνοιες των ανθρώπων που πασχίζουν διατηρώντας την πίστη τους στη χώρα τους, σεβόμενοι τους θεσμούς της να ξεπεράσουν τα εμπόδια. Μοιάζει το τοπίο αλλιώτικο εντελώς με τις χώρες της Δύσης όπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει - εδώ υπακούοντας στους θεσμούς προσπαθούν να βρουν μια διέξοδο - μήπως του προσωρινού γάμου για την Ναχίντ; 

Οι φωνές στο σπίτι, οι καυγάδες με το μικρό γιο της, η διστακτικότητα για το νέο σύντροφο, το διαζύγιο, το καθεστώς του προσωρινού γάμου, η επιμονή να της δώσει πίσω ο τέως σύζυγος, την επιμέλεια του παιδιού, είναι στο επίκεντρο της ιστορίας - μιας γυναίκας που παλεύει ολημερίς αλλά με αξιοπρέπεια, με πενιχρά μέσα, στο σύγχρονο (θεοκρατούμενο), επαρχιακό Ιράν.

Η Ιστορία της Ναχίντ - Στοιχεία Ταινίας

Nahid
Nahid (2015) on IMDb
  • Τίτλος Ναχίντ (Nahid)
  • Σκηνοθεσία: Ida Panahandeh
  • Πρωταγωνιστούν: Sareh Bayat, Abbas Astaneh, Pejman Bazeghi (Masoud), David Mohammadzadeh (Ahmad)
  • Σενάριο: Arsalan Amiri, Ida Panahandeh
  • Έτος:2015
  • Διάρκεια:105΄
  • Είδος: Δραματική
  • Τοποθεσίες γυρισμάτων: Bandar Anzali, Gilan - Περσία
  • Γλώσσα: Περσικά
  • Βραβεύσεις: Κάνες 2015, βραβείο σκηνοθεσίας, "Un certain Regard"
  • Αξιολόγηση: 💧💧💧

Η Sareh Bayat, η οποία έπαιξε καταπληκτικά, είχε παίξει και στην ταινία, "Ένας Χωρισμός" του Πέρση σκηνοθέτη Asghar Farhadi /ν. 22 στη λίστα.💦 Η μουσική της ταινίας πλαισιώνει διακριτικά και χαρακτηριστικά την αφήγηση. Το τοπίο με τη χειμερινή βροχερή ατμόσφαιρα, συνδέεται με το μελαγχολικό θέμα της ταινίας. 💦

"Nahid" Ida Panahandeh - A΄ Ταινία μεγάλου μήκους Nahid


Nahid 2015 Ida Panahandeh

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τον Λουκίνο τον γνώρισα στο Σπολέτο...

Jules και Jim

Τα Μπαρμπούνια του Ρενουάρ