28 Ιαν 2014

Έγκλημα στο Ψυχικό

Παύλος Νιρβάνας - Έγκλημα στο Ψυχικό

Παύλος Νιρβάνας Έγκλημα στο Ψυχικό - Ίνδικτος
Είδος: Αστυνομική Νουβέλα
Συγγραφεύς: Παύλος Νιρβάνας (1866 - 1937)
Σελίδες: 152
Α΄Δημοσίευση: 1928
Επανέκδοση: Ίνδικτος 2006

Υπόθεση

Ο Νίκος Μολοχάνθης ονειρεύεται να γίνει μια μέρα διάσημος. Στο χωριό όπου διαμένει, ασφυκτιά στον κλειστό περίγυρο του σπιτιού και των χωριανών του, σκοπός του να πάει στην Αθήνα και να γνωρίσει τη μεγάλη ζωή. Έτσι και γίνεται.

Φθάνει στην Αθήνα για να γραφτεί στο Πανεπιστήμιο - που όμως δεν βλέπει ποτέ, γιατί τον απασχολεί να γνωριστεί με κόσμο, να κάνει τη μεγάλη ζωή. Οι μέρες του, οι νύχτες του κυλούν μ' αυτή τη σκέψη... Ώσπου μια μέρα σε μια από τις περιπλανήσεις του στην πόλη και δη στα ακριβά της προάστια - στο Ψυχικό, βλέπει με τα μάτια του ένα έγκλημα.

Μια κοπέλα στραγγαλίζεται στο πάρκο. Ο δολοφόνος φεύγει τρέχοντας να σωθεί. Το ίδιο κάνει και 'κείνος. Όμως την επόμενη μέρα του έρχεται στο νου μια φαεινή ιδέα: Γιατί να μην υποδυθεί το δολοφόνο; Μεμιάς τα φώτα της δημοσιότητας που τόσο λαχταρά, θα πέσουν επάνω του και τότε... αντίο ασήμαντη, άχαρη ζωή! Έτσι και γίνεται.

Αγοράζει το μαχαίρι, κρύβεται σ' ένα συνοικιακό ξενοδοχείο, λερώνει με το αίμα ενός κόκκορα που αγοράζει από το κρεοπωλείο, το μαχαίρι και το πουκάμισο του. Όλες τις μέρες που ακολουθούν το έγκλημα, αγοράζει τις εφημερίδες - με πηχαίους τίτλους γράφουν για το έγκλημα, για την ωραία κόρη που ο στυγνός δολοφόνος στραγγάλισε. Ήταν εραστής της; ήθελε να τον αφήσει και αυτός την εκδικήθηκε σκοτώνοντας τη - όλες είχαν πρωτοσέλιδα της δολοφονίας. Εκείνος έχοντας τες όλες διαβάσει μανιωδώς, τις αφήνει πίσω του στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Ο υπάλληλος τον κοιτάζει με έντρομο ύφος - μάλιστα! αυτό είναι που θέλει!

Μόλις δημιούργησε αυτό το πειστικό σκηνικό, παραδίνεται στην Αστυνομία και ομολογεί. Ότι αυτός είναι ο δολοφόνος του Ψυχικού. Όταν βρίσκουν τα κατασκευασμένα του "πειστήρια" - το μαχαίρι, τα ματωμένα ρούχα, τις εφημερίδες, στο ξενοδοχείο όπου τους είπε πως κρυβόταν μετά την αποτρόπαια πράξη του, οι αστυνομικοί τον πιστεύουν για τα καλά και τον συλλαμβάνουν.

Στη φυλακή όπου τον κλείνουν, στην αρχή ενθουσιάζεται με τα γράμματα υποστήριξης που παίρνει - ειδικά της πλούσιας νέας που τον έχει κι όλας ερωτευθεί. Όταν όμως το ενδιαφέρον της αρχίζει και σβήνει όπως και των εφημεριίδων, όταν δεν παίρνει πια γράμματα υποστήριξης και φιλίας, όταν οι προβολείς της δημοσιότητας αποσύρονται από πάνω του, μένει μόνος στο κελί της φυλακής παρέα με τους αξιοθρήνητους κακοποιούς κρατούμενους.

Τώρα θέλει να αποκαλύψει το ψέμμα του όμως κανείς δεν τον πιστεύει. Ούτε κι αυτός ο δικηγόρος που βάζει για να τον βγάλει από τη φυλακή! Ο Νίκος Μολοχάνθης πέφτει για τα καλά θύμα - της ονειροφαντασίας του να γίνει διάσημος, της αφέλειας του να πιστέψει πως ακόμη και να 'σαι εγκληματίας φέρνει φήμη και δόξα. Θύμα της χωριάτικης απλοϊκότητας του, βρίσκεται χωρίς ένα στήριγμα, μια ένδειξη φωτός ότι θα μπορέσει να σωθεί.

Ο ρόλος που διάλεξε να παίξει - αυτός του δολοφόνου της πλούσιας Αθηναίας, ο δολοφόνος που τριγυρνούσε στην έπαυλη του Ψυχικού αναζητώντας το θύμα του, κόλλησε επάνω του έγινε το alter ego του. Κανείς δεν τον πιστεύει πια κι έτσι απομονωμένος καταριέται την κακή του μοίρα που τον έταξε σ' αυτό το σκοτεινό κελί παρέα με τους αξιοθρήνητους φίλους του. Η μόνη του ελπίδα πια είναι να πιαστεί ο αληθινός δολοφόνος. Τότε θα μπορέσει να γυρίσει πίσω στην παλιά του ζωή, στους φίλους του που άραγε, θα γυρίσουν πια να τον κοιτάξουν μετά τα περιστατικά που αποκάλυψε η δημοσιότητα για το πρόσωπο του.

Εκείνο ενός απατεώνα, ενός που σφετερίστηκε την πράξη ενός αποτρόπαιου δολοφόνου. Εκείνου που ονειρεύτηκε πως μέσα από μια τέτοια πράξη θα μπορούσε να κερδίσει εκείνα που ήθελε και η ζωή του δεν μπορούσε να τα δώσει.

(Παίχτηκε στην T.V. 1981 45Χ20 επεισόδια, έγχρωμο - Στο ρόλο του Νίκου Μολοχάνθη ο Γιώργος Κωνσταντίνου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου