Με το άρωμα των αμπελόφυλλων

Ντολμαδάκια με Αμπελόφυλλα

Τα ντολμαδάκια είναι από τα πιο ωραία φαγητά. Είτε νηστίσιμα (γιαλαντζί) είτε με κιμά με κρέμα αυγολέμονο, είναι στην πρώτη γραμμή των επιλογών της καλής οικοδέσποινας.

Η διαδικασία έγκειται στο τύλιγμα. Όμως όλα μαθαίνονται και μετά από κάποια εξάσκηση γίνεσαι εξπέρ του είδους! Όμως χρειάζεται τα φύλλα να είναι τρυφερά - ενδείκνυνται τα φρέσκα (μετά το Μάιο). Τα λένε "πολίτικα" αλλά προέρχονται ουσιαστικά από τις Ελληνίδες "κυράδες της Πόλης".

Υλικά:

  • 40 - 50 αμπελόφυλλα
  • 1 ποτήρι ρύζι
  • 1 κιλό κρεμμύδια ξερά
  • 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • αλάτι πιπέρι
  • 1 κγ. ζάχαρη
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ποτήρι νερό

Τρόπος παρασκευής: Προσέχουμε πολύ τα αμπελόφυλλα μας να είναι τρυφερά. Αυτά που είναι λιγότερο τρυφερά τα τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι ξερό και φρέσκο και τσιγαρίζουμε σε μισό ποτήρι ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το ρύζι, τον άνηθο και το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί.

Στο μεταξύ βράζουμε νερό σε κατσαρόλα και βουτάμε τα αμπελόφυλλα για ένα με δύο λεπτά (τα ζεματάμε). Στη συνέχεια ξεκινάμε την "κεφάτη" διαδικασία του τυλίγματος! Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο τοποθετούμε λίγη από τη γέμιση και τυλίγουμε. Αμέσως μετά βάζουμε τα ντολμαδάκια στον πάτο της κατσαρόλας. Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα τοποθετώντας τα στη σειρά και σφιχτά πλάι-πλάι στην κατσαρόλα. Στο τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο μισό ποτήρι ελαιόλαδο, ένα ποτήρι νερό, τον χυμό από το λεμόνι, αλατίζουμε ελαφρά και βάζουμε ένα πιάτο ανάποδα πάνω από τα ντολμαδάκια.

Σάλτσα Μπεσαμέλ
Σάλτσα Μπεσαμέλ

Σημείωση (1) Αυτό το κάνουμε για να μην ανοίξουν κατά τη διάρκεια το ψησίματος. Θέλουν περίπου μισή ωρίτσα μέχρι να ψηθεί το ρύζι. Σβήνουμε τη φωτιά αλλά δεν ανοίγουμε το καπάκι παρά μόνο όταν κρυώσει τελείως η κατσαρόλα. Τότε τα βγάζουμε και σερβίρουμε. (2) Για πιο έξτρα αποτέλεσμα προσθέτουμε επάνω στη πιατέλα με τα ντολμαδάκια μια ελαφριά σάλτσα μπεσαμέλ

Η συνταγή είναι της Μαρίας Εκμεκτσιόγλου από "15 πολίτικες συνταγές" της real gr


Δημοφιλείς αναρτήσεις

Jules και Jim